A Faipari szalagfűrészlap gyártó

Minden amit csak a szalagfűrész lapokról tudni lehet

Vajon mi alapján vegyek szalagfűrészlapot ha épp most vettem egy új szalagfűrész gépet?

2015. január 30. 12:08 - liderc74

 

Tapasztalataink alapján egyre többen vásárolnak otthonra kisebb-nagyobb méretű szalagfűrész gépeket. Szerencsés esetben ezt új gép vásárlása esetén meg lehet tudni a használati utasításból.

Használt gép esetén már egészen más a helyzet. Ha ott van aki dolgozott a gépen és tud segítséget nyújtani vagy már csak egy kereskedésben áll a gép vagy megörökölte egy rokontól ismerőstől.A gép vásárlásának az öröme hamar ürömmé változik, ha akárhogy próbálkozik az ember fia mindig valami baj lesz. Elszakad a lap, nem vág, hamar berepedezik, üt a lap, olyan hangja van a gépnek mintha azonnal szét akarna esni vagy csak egyszerűen a tökéletes megoldást keresi valaki.

Ezekben a kérdésekben szeretnék segíteni.

Talán induljunk ki abból az optimális helyzetből, hogy a gép jó, nem lóg egyik csapágy sem és a kerekeken lévő bandázs is tökéletes.

Ma a szalagfűrész vastagságáról fogok írni:

Több szabály is ismert, hogy milyen az ideális vastagság:

a gép kerekének az 1 ezreléke
hossz és keresztvágásra más vastagságot…
Nos, mindkét állítás igaz. Ugyanis tényleg a kerék ármérőjét milliméterben számolva elosztjuk 1000-rel és meg is van milyen vastagságú lap az ideális. Na de kis gépeknél az ember hamar rájön olyan vékony lap nincs is. Ilyenkor jön a próbálkozás vajon mi az a vastagság, ami még jó és nem repedezik be a lap idő előtt. Ebben nagy segítségek az él edzett lapok, amik egészen hihetetlen 0,36-os vastagságtól léteznek és anyaguk miatt jobban viselik a kis keréken való nagyobb hajlítást.

A másik állítás igazságtartalma annyi, hogy hossz vágásánál általában fontos, hogy a lap minden erőlködés nélkül tudjon egyenes vonalban haladni. Az előzőleg kiszámolt vastagságot sokszor elég csupán 1 ezrelékkel megnövelni (tehát 0,5-ös lap helyett 0,6-os-ra) és olyat vásárolni. Nagyobb kerékátmérőknél (600-800mm) az eltérés a leg optimálisabbtól akár 2 ezrelék is lehet.

Remélem segítettem a pontosabb kiválasztásban.

Következő blogban a lap szélességének kiválasztásához adok majd segítséget.

 

Üdvözlet:

Tamás

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faipariszalagfureszgyarto.blog.hu/api/trackback/id/tr577123825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kexflow 2016.05.30. 21:22:56

hello. nagyon szeretném megtudni ,hogy milyen tényezők miatt reped illetve szakad el a fürészlap. mert sajnos még igen csak kezdö vagyok, és még senki nem tudta megmondani. csak azt mondják nem jól állitom be. de azt sem mondják meg pontosan hogy hogyan kell jó beállitani . mert már tele a hócipőm hogy egy lapot nem tudok maximálisan kihasználni. Egy 30-as lap már 20mm szélesség utá elszakad. légyszi adj egy jó tanácsot hogyan használjam. "" ja tülgy padlókat vágok ill szeletelek. "" segitséged előre is köszönöm

liderc74 2016.05.31. 11:11:12

Kedves Kexflow. Alapvetően egy 30-as lapot ha 20 mm-ig le tudsz használni az jó lehet. A lap a sok vágás közbeni melegedés után egyszerűen kilágyul és repedezik be vagy szakad el.
De hogy a repedezések okáról is írjak valamit. Ha ránézésre a hegesztés jó minőségű és mégis ott szakadnak el a lapok a legtöbbször az azt jelenti a lap túlságosan is meg van feszítve. Próbálkozni kell egy kevésbé megfeszített lappal milyen a vágás. Másik ok a berepedezésre, ha a fogak túlságosan is a fogtőben vannak meghajtva és a keletkezett feszültség miatt reped be. Harmadik indok a gép kerekeinek csapágyazása van már kikopva és lóg valamelyik kerék. Remélem tudtam segíteni. Ha további kérdésed van szívesen válaszolok.

kexflow 2016.06.01. 19:34:39

@liderc74: Hello. nagyon szépen köszönöm,és ugy gondolom hogy igen sokat segittetél. már sejtem is miért szakadozik.legalábbis a két jelzet oknál látom a hibáimat. igen tul mélyen hajlitom a fogakat,és lehet hogy tul feszesen is dolgozok vele. mert ugy gondoltam ugy talán jobban vág és nem rezonál talán be olyan könyedén. Mert van mikor még 15mm alá is sikerül elkoptatni egy egy lapot. Igazán nagyon szépen köszönöm a tanácsot ezek után már biztos vagyok benne hogy nem fogom szaggatni,legalábis reménykedem. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm. Azér tmajd jelentkezem és beszámolok az eredményekről. További szép napot

kexflow 2016.06.03. 17:57:26

hello szeretnék még egyet kérdezni. van e valami idő vallum az élezéssel kapcsolatban,kell e élezni esetleg 2.5_3 óránként,vagy pedig mehet amig csak jól vág a lap. Ezt folyamatos fürészelésre értem napi 8-10 órában. köszönöm,további szép napot

liderc74 2016.11.16. 14:43:26

@kexflow: Először is bocsánatot szeretnék kérni a késő válaszért. A lap pihentetése tényleg nagyon jó 2-3 óra folyamatos használat után. Ha előbb kopik el az éle és nem vág akkor természetesen előbb jó levenni. De ha 2-3 óra használat után az élet még jónak itéli meg mehet tovább a lap pár óra pihentetés után. Ha ideálisak a körülmények akkor napi három lappal le lehet dolgozni 8 órát és elég csak a nap végén leélezni mind a három lapot a másnapi használatra. Remélem tudtam segíteni. További szép napot.

Kótai Róbert 2017.11.20. 18:19:50

Üdvözlöm!

Maffel Z5-ös szalagfűrészhez tudnának gyártani lapot? A gyári lapok néhány vágás után elszakadnak más gyártónak meg nincs ilyen hosszban (1740mm)
süti beállítások módosítása